yonda! yonda!

Alt om japansk litteratur i Norge

Sayaka Murata: Jordboere

Bravo, dette kan vi like – Simen Ingemundsen, Randaberg 24

Roman. Cappelen Damm
Oversatt av
: Magne Tørring

Sayaka Murata fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den snurrige samfunnssatiren «Døgnåpent». Nå er hun tilbake med en berg-og-dal-bane av en roman. I «Jordboere» møter vi Natsuki, som hele livet har følt seg utenfor og blir behandlet som et utskudd av både familie og omgivelser. Det omverdenen ikke vet, er at hun er en magisk jente som skal redde verden, OG et romvesen fra planeten Popinpobopia!

Med naiv råskap og beksvart humor tegner Murata et bilde av verden som garantert ikke ligner noe du har lest før!

Forlagets omtale

Hovedpersonen i Jordboere er tenåringsjenta Natsuki, som bor sammen med mor, far og en storesøster. Vi forstår fort at familien gir Natsuki minimalt med omsorg og egentlig mishandler henne psykisk. Det blir ikke bedre når hun utsettes for et seksuelt overgrep fra læreren sin – som familien ikke tror har funnet sted. Den eneste Natsuki har et godt forhold til, er fetteren Yu, som hun treffer hos besteforeldrene på landet. Yu er et uvanlig barn – og overbevist om at han i virkeligheten er et romvesen.

Senere i fortellingen er Natsuki i trettiårene og lever i et proformaekteskap med en mann hun har truffet på et nettsted for folk som vil unnslippe samfunnet. Når konformitetspresset utenfra blir for sterkt, flytter de til besteforeldrenes gamle hus, der fetter Yu har etablert seg. Natsuki, ektemannen og Yu bestemmer seg for å leve i skjul for samfunnet, som en slags romvesener på jorda.

Sayaka Murata er det viktigste navnet blant flere japanske forfattere som skriver godt, kort og litt sprøtt om konformitetspress, familieliv, arbeid og kjønn.

Til forlagets side

Omtale

Anmeldelser

«Romaner du ikke kan gå glipp av» (Simen Ingemundsen, Randaberg 24, 28.5.23)

Annen omtale

«Dag Solstad er min fiende» (Universitas, 11.3.23)

«Hvorfor vi lever i en verden designet for menn» (Sandefjords Blad, 26.4.23)

Y!Y! på Instagram

Ingen Instragram-bilder ble funnet.

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.